4059484-vikingAtt lajva är att försvinna in e en annan värld medan man befinner sig i den riktiga. Man lägger bara på en till nivå på den. Det handlar om samspel och att gå in i sina karaktärer för att bygga upp svunna tider.

Ja, det är i stora drag vad det handlar om. Då vi tidigare skrivit om hur det är att vara en lajvare så ska vi i detta inlägg mer gå in på varför vissa väljer att börja lajva och att det är mer bakom än att bara ge sig ut i en skog och leka som många tror. Förutfattade meningar är det som får ett samhälle att krokna. Så, vad är då lajv. Jo, det är inget mindre än levande rollspel. Här samlas människor med stor kunskap om något som intresserar dem för att sedan få chans att leva ut det på riktigt. Man kan säga att det ger enorma kickar. Tänk dig själv att få leva ut en favoritbok, film eller en epok?

Struktur, struktur!

Om du tänkt att det skulle vara fritt och du fick komma och gå som du ville är det bara att tänka om. När det kommer till Lajv så är det otroligt strukturerat. Det finnas alltid en arrangör och sedan har varje deltagare ett enormt stort ansvar att förbereda sig och även bekosta sin rekvisita. De tar även ansvar för att kontakta övriga spelare för att styra upp och bygga upp rollspelet i sin helhet så alla bitarna faller på sin plats. Vad som är intressant är att det finns även ett eftersnack där man i sin vanliga person träffar alla för att knyta kontakter och gå igenom spelandet.

Från Suffragetter till framtiden

När det kommer till vad man ska spela så kan man, vilket är det fina, spela lite vad man vill bara det finns ett intresse. Nu har det dykt upp lajv om kvinnokampen, suffragettlajet. Det är ett lajv som förberetts under ett helt år där spelarna fått förbereda sig noggrant att sätta sig in i tiden i början av 1900-talet om hur det var att vara kvinna och att kämpa för rösträtten. Men vill du inte spela det spelet kommer här några andra alternativ som du och dina vänner kan dra igång:

  • Lajv om någon tv-serie
  • Om en populär bok, förslagsvis 1984 eller Du sköna nya värld
  • Mänsklighetens början när vi var samlare och jägare.