Att låta barn ge uttryck för sin egen personlighet är något av det viktigaste man måste göra som förälder, inte minst i de allra yngsta åren. Det är då deras person formas och blir på ett vis som kommer följa med dem livet ut. Just därför är det som sagt viktigt att låta dem vara sig själva, och göra det som de måste göra för att utvecklas till en stark, vuxen människa så småningom.

Prova på olika saker

Ansvaret man har då som förälder är stort, men långt ifrån omöjligt att ta sig an. Allting handlar om inställning och om att lyssna på sitt barn. Att gå på barnteater på junibacken i Stockholm är en sådan sak man kan göra med sina barn för att de ska hitta sig själv. Vissa är nämligen mer kreativa än andra och det kan man upptäcka rätt tidigt, om de tycker det är roligast att stoja runt och underhålla människor och gärna tar plats, eller om de är tillbakadragna och tysta. Det sistnämnda innebär dock inte att de inte är några teaterapor utan det handlar om att lyssna på vad de vill, egentligen. Och att prova på det mesta så brukar man ofta märka när de lyser upp och känner sig hemma i vad de gör.

Har man redan märkt vad ens barn vill syssla med ska man såklart fokusera på det. Men bara för att de tycker om att, låta säga, spela fotboll mest i hela världen betyder det inte att man aldrig ska göra något annat. Det är bra med variation för alla människor, särskilt de unga. Dessutom utvecklas de varje dag och kan komma fram till helt nya saker när som helst. Därför är det bra om man gör olika saker under helgaktiviteterna så att barnen upplever och ser så mycket som möjligt. Det bästa som finns är ju när barn utvecklas.