Fantasy är en av de där bokgenrerna som typiskt sett inte uppfattas som ’finkultur’. Vem som helst som sjunkit ned i en bra fantasybok vet dock hur beroendeframkallande de bästa författarna är. Nuförtiden är det enklare än någonsin att hitta och lyssna på bra fantasy.

Att lyssna på ljudböcker är inte längre enbart ett substitut till att läsa. Många hävdar att ljudboken nu alltmer börjar utvecklas till att stå på egna ben, som en egen konstform separat från de vanliga böcker som fungerar som förlagor. Med en nextory kampanjkod kan du lyssna på hur många böcker som helst till en liten kostnad varje månad. Vad finns det för bra fantasy-titlar du kan lyssna på? Nextory har fyllt på sitt bibliotek med ett stort antal populära boktitlar inom fantasy-genren. I utbudet kan du bland annat hitta:

  • Margit Sandemos populära bokserie ’Sagan om isfolket’.
  • George R.R. Martins ’Game of Thrones’-serie, eller ’Sagan om is och eld’ som den heter på svenska, i svensk översättning inläst av Harald Leander.
  • Första delen i Sagan om drakens återkomst, Farornas väg av Robert Jordan.

Det är bara några av de just nu bästa fantasyböckerna du kan lyssna på. Men hur är det egentligen med skillnaden mellan att läsa själv och lyssna på ljudbok? Är det senare lika bra som det förstnämnda? Enligt Peter Gärdenfors, som är professor i kognitionsvetenskap, har ljudboken en hel del fördelar. Han menar att mycket ligger i inläsarens förmåga att understryka de viktigaste delarna i en text. Det är en styrka dels för människor som lider av dyslexi, men gör också ljudboken till någonting som kan stimulera barns litterära intresse. Det är i alla fall den slutsatsen Alexandra Borg som är litteraturforskare drar. Hon menar att ljudbokens stora styrka är att den är enklare att komma in i, hon tillägger också att det finns gott om skäl att anta att effekterna mellan att läsa och att lyssna inte är så stora som människor typiskt tror. Ur det perspektivet kanske en fantasy-bok fungerar bättre än många andra genrer för att uppmuntra ditt barn eller din tonåring till att läsa.