Att leka är ofta en självklar del av barndomen. Det är på det sättet som barn lär sig samspel samt utvecklar både sin kreativitet och fantasi. Hur ska man agera som vuxen för att få fram leklusten hos sina barn?

 

brothers-family-siblings-boys-50692arn är inte bara små människor, de är individer som måste tas om hand om och vägledas. Många barnprogram, barnfilmer och serier utspelar sig i andra världar. Detta för att det för många är fascinerande och skönt att kunna fly in i en annan dimension eller en annan värld. Inte minst för barn, som ju är experter på att leka. Det är viktigt med lek inte bara för fantasins skull men också för att komma igång och röra på sig. Om detta pratar bland annat Prins Daniel om en hel del, i Aftonbladet bland annat. Att gå ut och åka pulka när det är snö är en sak man kan göra med sina barn för att få igång dem, men även leka i lekpark. Studier visar nämligen att dagens fyraåringar spenderar nästan hälften av dagen stillasittande, sitter föräldrarna stilla vid datorn gör även barnen det.

Att locka fram lek- och aktivitetslusten hos barn

pexels-photo-61129Med leksaker och prylar kan också man locka fram aktivitet. Inte minst med en klassisk flygande drake eller hoppstyltor, gummibollar eller kanske ett pingisbord. Det finns massor av leksaker på nätet att välja och vraka bland.

Att uppmuntra till lek kan man göra på olika sätt. Man kan se till att barnet får träffa jämnåriga och att busa med. Att få komma ut i skogen är också viktigt för barnet, eller till lekparken. Ta inte minst vara på barnets egna idéer när det kommer till lek och aktivitet. Många barn gillar att leka olika roller, med klä-ut-sig-kläder och köksöföremål. Lådor och kartonger i olika storlekar tillsammans med filtar och kuddar gör det optimala kojbyggandet till en rolig lek. Som vuxen kan man välja att vara med om barnet vill, men det är bra om man låter bli att bestämma och styra och i stället låta barnet få ta den rollen. I leken får barnen själva träna på att lösa konflikter och vara snälla mot varandra, att turas om och liknande. Låt helt enkelt barnen leka själva och prova på olika roller, det gör att de utvecklas som personer och får ett annat tänkande. Sedan måste vuxna givetvis alltid finnas i närheten, särskilt om det gäller mindre barn, eftersom det kan hända att någon ramlar och gör sig illa eller blir ledsen. Då kan det även vara bra att finnas till hands för att vägleda och säga ifrån om någon behandlar sin jämnåriga lekkamrat illa. Mer om detta kan man alltid gå in och läsa på 1177.se.

Tips för att klara dagskassan med barn

Att skaffa barn är vidare inte något som kan sägas vara billigt, det kostar i genomsnitt 1,3 miljoner kronor fram till att det fyllt 19 år. Det rapporteras det bland annat om i Svenska Dagbladet.

För att spara pengar som förälder är det bra att:

  • Köpa så mycket som möjligt begagnat eller låta barnen ärva kläder från släktingar och vänner
  • Äta matlåda i stället för att äta ute
  • Kolla efter röda prislappar på mat och kläder
  • Leta på loppisar efter fynd