Sci-fi är en enormt populär genre som återfinns i många kulturyttringar, inklusive film, böcker, musik och serier. Vid första anblicken verkar den enbart handla om superhjältar och utomjordingar, men skrapar du lite på ytan finns där en enorm rikedom av vetenskap, filosofi och kreativitet. Fansen av denna genre är ofta djupt intresserade av många ämnen, och det finns en mängd organisationer och grupper i sociala medier som uteslutande ägnar sig åt dem.

Vad kan därför vara mer spännande än att anordna ett Sci-fi event? Du kan förena de många grenarna under ett tak och skapa ett forum där till exempel författare eller filmregissörer får berätta om sitt arbete och svara på frågor från publiken. Eventet kan också innehålla filmvisningar, spel, bokförsäljning och tävlingar och tack vare ämnet kan du låta fantasin flöda fritt.

Bjud in kul gäster

Sci-fi fans är de första att beskriva sig själva som riktiga nördar och älskar att gå upp helt i sina favoritberättelser. Det gör att de ofta känner till allt från den största till den minsta medarbetaren bakom filmer och serier. Bjud in så många personer du kan, och gör gärna din inbjudan extra lockande genom att skaffa snygga kuvert som står ut från mängden. Satsa på starka färger eller annorlunda former och gör inbjudan så personlig som möjligt.

Eftersom sci-fi genren går långt tillbaka i tiden kan du gärna visa gamla filmer och bjuda in experter som kan föreläsa om dem. Eller varför inte uppmärksamma en ny strömning inom genren, som till exempel kinesisk Sci-fi, för att visa att du hänger med. Du kan också förena din mässa med andra, närliggande ämnen som till exempel sällskapsspel som vuxit enormt i popularitet under de senaste åren.

Gör mässan interaktiv

En av anledningarna till att andra Sci-fi events som Comic Con är så populära är att de dels förenar allt som har med genren att göra, dels att de låter publiken delta aktivt. Du kan till exempel uppmuntra folk att klä ut sig till sina favoritfigurer och dela ut priser till de bästa utstyrslarna, hålla quizz varje timme eller låta besökarna recensera nya produkter.

Det är också smart att ha en hel del försäljning, förutom mat och dryck. På en sci-fi mässa passar det särskilt bra att sälja:

  • Gadgets – figurer och kul teknologi
  • Böcker – både nya och begagnade
  • Posters – vintage motiv är särskilt populära