En populär konstform som kommit till Sverige och blivit allt större är cosplay. Cosplay går ut på att man klär ut sig till en karaktär i en film, serie eller ett spel och många säger att det är det perfekta sättet att få utlopp för sin personlighet och känslor.

3504476-cosplayers-at-londons-mcm-expo-2012-27th-may-2012

De flesta föräldrar vet att det är viktigt att låta barn ge uttryck för sin personlighet och verkligen få utlopp för sina känslor på det viset. Detta har vi skrivit om tidigare. Men något som många kanske inte tänker på är att det är minst lika viktigt för vuxna att göra det. Det kanske är på grund av vårt behov att ge uttryck till saker som cosplay blivit så oerhört populärt.

Tävling i cosplay

Copplay innebär att man klär ut sig till en karaktär från en film, spel eller serie och är en växande kultur här i Sverige. Varje år hålls ett antal tävlingar och visningar inom cosplay och en av de största är vid Comic Con på Malmömässan, skriver Dagens Nyheter. De som verkligen tar sina kostymer på allvar kallas cosplayers och det är ofta dessa personer som ställer upp i tävlingar som kan leda till kvalplatser i cosplay-EM. När man tävlar i cosplay ingår en bedömning av dräkten och ett moment där deltagaren uppträder med en liten rörelseserie eller monolog.

Många anledningar att börja

Varför folk väljer att börja med cosplay har lite olika anledningar men många säger att de får utlopp för sin kreativitet och sin personlighet med hjälp av att klä ut sig på det här sättet. Många säger även att de får utlopp för sina känslor och känner att de kan vara mer sig själva när de får cosplaya. Andra påpekar att det finns en enorm gemenskap mellan alla utövare och att ett band skapas mellan alla människor.