Men med TV-spel som aktiverar både barnens kropp och hjärna kan de förbättra både motoriken och kroppens koordination. Därför får barn som drabbats av tumörer konvalesceras med att spela massor av tv-spel.

 

Lek och aktivitet är viktigt för barn i alla åldrar, något som vi skrivit om i ett tidigare inlägg. Sedan kan många föräldrar ställa sig negativa till att barnen spelar så mycket tv-spel. Inte bara rör de mindre på sig, spelen kan även vara våldsamma. Men faktum är att tv-spelande gör barnen mer kreativa och enligt en artikel i Göteborgs-Posten så hjälper tv-spel barn att återhämta sig efter hjärntumör.

 

Enligt artikel så får barn som drabbats av hjärntumör ofta både sämre balans och sämre koordination. Nu vill vidare forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset att barn ska kunna återhämta sin motoriska förmåga genom att bland annat spela just tv-spel.

 

Det är runt hundra barn som drabbas av det hemska att få en hjärntumör i Sverige varje år. För en del av dessa kan en operation göra allt bättre omedelbart och snabbt. För andra är tumören svårare att få bort eller mer omfattande och operationen kan bidra till komplikationer. Mer genomgripande behandlingar kräver även cellgifter eller strålbehandling och det tar ganska mycket på ett litet barn. Hjärntumörerna kan ofta ge barnen sämre koordination och balans samtidigt som dessutom kognitiv påverkan kan märkas – som att korttidsminnet blir försämrat. Det är framförallt strålbehandling som kan ha dålig effekt på unga människors hjärnor.

 

TV-spelens dubbelverkande effekt

 

Forskare har märkt skillnad när de jämfört resultat med tre månaders mellanrum. Spelen är de som bland annat finns på Nintendo Wii, där barnen kan spela allt från tennis, till att boxas, till att dansa eller kanske slå en eller två rundor golf. De rör sig framför tv:n med kontrollen eller kontrollerna i händerna. Tv-spel är dessutom bra eftersom det engagerar barnen samtidigt som det aktiverar hjärnan och kroppen rent fysiskt. Koordinationen och motoriken förbättras efter tv-spelande.

 

Även i Dagens Medicin går det att läsa om detta och att läkare kom fram till att tv-spel var ett sätt att få barnen fysiskt aktiva på ett sätt de själva tyckte var roligt.