Har du alltid drömt om att vara en superhjälte med massor av häftiga superkrafter eller en krigare från en annan tid? Det kan bli möjligt om du spelar rollspel på nätet. Då spelar det ingen roll vem du är i verkliga livet. Rollspel passar inte bara fantasynörden, utan kan vara kul för den som tycker om strategispel i allmänhet.

255972-having-fun

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om lajv, som är ett levande rollspel. Att fysiskt agera ut en berättelse och spela en rollfigur, kan vara riktigt kul. Formatet passar dock inte alla, och om du är en 40-årig man kan det vara svårt att spela en liten tonårstjej. Då kan rollspel på internet vara ett bra alternativ. Rollspel som spelas över Internet finns i en rad olika varianter, som skiljer sig mycket från varandra. Gemensamt har de flesta att de utspelar sig i en fiktiv värd på medeltiden, där magi finns. Ett exempel på en internetplattform där rollspel kan finnas är på forum. Reglerna i forumsrollspel brukar inte vara speciellt hårda, utan det finns en respekt och ett förtroende mellan spelarna. Forumens hemsidor har ofta inte alls med rollspel att göra.

Rollspel på internet är baserade på liknade premisser som strategispel. Det enda man behöver är egentligen två eller fler personer och en livlig fantasi. Ofta är man fler än så och en person tar ansvaret som spelledare. Spelarna och spelledaren skapar tillsammans en berättelse. Spelaren måste ta på sig en roll och försöka spela den trovärdigt. Rollpersonerna skapas innan spelet börjar. Denna person ges en rad egenskaper – värderingar, mål, drömmar, färdigheter, personliga drag och så vidare. Spelaren fyller ofta i ett rollformulär med fakta om sin rollperson.

Spelledaren har ofta kommit på förutsättningarna för berättelsen. Vilka personer spelarna kommer att möta och vilka miljöer de kommer att vara i. Spelledaren spelar alla biroller som dyker upp i berättelsen.

De flesta rollspel är baserade på system, som är mer eller mindre strikta. Det finns även friformer som är lite mer experimentella. Exempel på dessa frisystem är att man slopar spelledaren och låter spelarna sköta alla uppgifter som tidigare sköttes av spelledaren.