Förutom litteratur och film är rollspel troligen den kulturform som gjort mest för science fiction och fantasy. Det är inte ovanligt att en roman kan bli både en film, ett rollspel, ett dataspel och ett brädspel, och det händer också att filmer eller romaner baseras på rollspel.
Drakar och demoner
Att säga att Drakar och demoner förändrade världen är kanske att ta i, men inget annat rollspel har blivit lika stort i Sverige, faktum är att namnet nästan används som en synonym till rollspel i vårt avlånga land. De elva upplagorna som hittills har släppts beräknas ha sålt i 100 000 exemplar.
Drakar och demoner, som brukar förkortas DoD, är ett fantasyrollspel med tydlig inspiration från Tolkiens värld. Ursprungligen var spelet dock en översättning av regelsystemet Basic Role Playing, som lanserades i början av 1980-talet. Svensken Fredrik Malmberg köpte de svenska rättigheterna till reglerna, som även kom att användas i andra svenska rollspel som gavs ut av Malmbergs företag Äventyrsspel.
De fem första utgåvorna av DoD utspelas på den fiktiva kontinenten Ereb Altor. 1994 släpptes en ny upplaga, där Altor hade ersatts av megastaden Chronopia, tydligt influerad av Warhammer Fantasy Roleplay. När RiotMinds köpte rättigheterna till spelet från Äventyrsspel lanserade de vid millennieskiftet Drakar och Demoner Trudvang, en grundlig omarbetning som inspirerats av nordisk folktro, och inte minst John Bauers tolkning av den.
Vampire: The Masquerade
En gång i tiden betraktades vampyrer som excentriska dandies. Idag kan de skildras på alla möjliga sätt, vilket inte minst märks i tv-serierna True Blood och Buffy the Vampire Slayer, samt i romanen Låt den rätte komma in och filmen som baseras på boken. Den som gjort mest för vampyrmyten i vår tid är troligen Mark Rein-Hagen, trots att han är relativt okänd.
Rein-Hagen är upphovsman till rollspelet Vampire: The Masquerade, som handlar om olika vampyrklaner som styr världen och bekämpar varandra samtidigt som de försöker hålla sig dolda för människorna. Spelet lanserades 1991, och har växt till ett universum kallat World of Darkness. Redan 1996 gjordes en tv-serie baserad på spelet, men den fick läggas ned efter att huvudrollsinnehavaren avlidit. För andra tv-serier och filmer, som Underworld, Twilight och True Blood, har spelet haft stor betydelse.